Jag minns vissa födelsedagar bättre än andra tydligen

(även om jag generellt sett har ett uselt namn för datum)

Den artonde september fyllde Kontrabloggen 1 år. Jag tror jag vill beskylla att jag missade det på att jag var upptagen med att vara livrädd för min hemtenta just då. (men den gick bra tror jag) Hursomhelst:

GRATTIS I EFTERSKOTT PÅ ETTÅRSDAGEN, KONTRABLOGGEN!

DEN LEVE

HIPP HIPP

HURRA

HURRA

HURRA

HURRA~


Så, det har varit ett ganska händelserikt år I guess. En av de bästa funktionerna med bloggen är att jag aldrig minns vad jag skrivit i efterhand så jag kan gå tillbaka och läsa det och fnissa lite grann åt det (jag tycker att jag är ganska rolig, nämligen). Jag skulle egentligen kanske gå igenom och välja ut de bästa inläggen från det gångna året och presentera dom här, men det tänker jag inte göra. Dels för att jag inte har energin och dels för att jag inte kan göra en objektiv bedömning eftersom det är svårt för mig att separera inläggen från händelsen som var till grund för dom och därmed bara se till inläggets värde.

Men ni kan ju läsa igenom alla inläggen och välja ut vilka ni tycker är bäst i alla fall. Det finns några ganska bra :D


Styrbjörn Stark del 1

Här är ett psykologicase jag och min kamrat E (Edward Slim) lämnade in när vi gick i trean på gymnasiet. Vid det laget var vi jättetrötta på all form av skolarbete och utbildning och vägrade ta något seriöst, och detta blev resultatet. Det gör mig ganska glad varje gång jag läser det. Det kan vara lite klurigt att tyda eftersom frågorna inte står med, men det borde vara ganska uppenbart av sammanhanget. Varning utfärdas även för internskämt.

Detta är dessutom exakt det skick vi lämnade in uppgiften i, mot bättre vetande. Vill minnas att vi fick VG :)




Problembaserat psykodemuscase, Styrbjörn Stark

 

1)

 

Med tanke på att de två olika personerna uppfattar verkligheten på varsitt sätt, kommer de att reagera olika på lika sinnesintryck. Eftersom Aurora är en korkad trafiktant som skriver inständare i lokaltidningen och hetsar, kommer hon att reagera starkare på något som hon uppfattar vara en fruktansvärd trafikfara.

 

Eftersom Styrbjörn åkt vägen nästintill ett oändligt antal gånger kommer han inte förvänta sig någon trafikafara, och är således avslappnad och borta i andra tankar. Olyckan uppfattar han som ren otur snarare än en fruktansvärd trafikfara.

 

Perception, som studeras i det här fallet, bygger på förväntningar och tidigare upplevelser.

 

2)

 

Eftersom raggardemus har en begränsad perception, till följd av sitt antennjävelsutstuckna öga, så kan han inte göra en korrekt bedömning av avståndet till knappen. Avståndsbedömning är en viktig del av perceptionen.

 

Att raggaren tror att hans ben fortfarande är kvar, kan dels bero på fantomsmärtor, men också på en försvarsmekanism hos raggaren. Det är helt enkelt mycket tryggare att förneka att benet är borta, än att inse att det faktiskt är borta.

 

3)

 

Drömmens innehåll är sannolikt minnen från Styrbjörns barndom som bubblar upp till ytan som effekt av mötet med den märklige raggartypen, som påminner om hans far, och även som en effekt av den traumatiska olyckan. DET ÄR ALLTID OIDIPUS.

 

4)

 

Till att börja med kunde ha underlättat situationen för Styrbjörn med att inte vara ena rediga as. Mer specifikt kunde han ha fått mer uppmärksamhet, och gehör för sina svårigheter och känslor i sin uppväxtmiljö.

 

Det är även fördelaktigt om Styrbjörn inte används som ett redskap i skilsmässokampen, då det gör att hans bilder av föräldrarna blir förvridna, och kan även orsaka skuldkänslor i barnet, som upplever att skilsmässan är dennes fel.

 

5)

 

Styrbjörns undanträngande av hans minnen, gör att de lagras på en stor ”dåliga-minnes”-hög i hans undermedvetna, som han senare i livet möjligtvis kommer att behöva konfrontera, då inga minnen försvinner på grund av att minnena är energier i hjärnan som inte kan försvinna, utan bara omvandlas. Detta undanträngande är en ren försvarsmekanism, som används för att Styrbjörn inte ska bli alltför negativt påverkad av händelserna.

 

6)

 

Frustration är en reaktion på att man misslyckas med att lösa ett problem, som i ett äktenskap kan vara en fråga om pengar eller barnuppfostran.

 

Till exempel:

-         Vår son är en veritabel katastrof i skolan

-         Eh, ok.

-         Allt är ditt fel

-         Nej, det är ditt fel

-         ÅÅÅÅ allt är ITG's fel

-         Nej, det är vårt fel och vi kan aldrig lösa det så därför blir vi frustrerade HEJDÅ

-         HEJDÅ

 

7)

 

Fadern projicerar och skyller allting på Styrbjörn, medan modern förnekar allting. Försvarsmekanismen är en reaktion på frustration, och det innebär till exempel, i moderns fall, att man förnekar allting istället för att konfrontera problemet. Således accelererar frustrationen på grund av att båda är korkade och inte kan lösa den på grund av sina försvarsmekanismer.

 

8)

 

Försvarsmekanismer är vad man inom psykologin kallar ”mindre anpassade reaktioner” på ett hinder, medan en anpassad reaktion vore att ta itu med problemet istället för att undvika det, vilket bara förvärrar situationen i det långa loppet.

 

Kommunikation är en nyckel till framgång i de flesta relationer, och skulle således vara ett lämpligt handlingssätt för detta par.

 

9)

 

Det deprimerade tillståndet är en naturlig reaktion på att hans livssituation drastiskt har förändrats till det raggaren anser vara det sämre, och är dessutom en reaktion på ett fysiskt&psykiskt trauma. Att han dessutom inser att hans ben är borta, efter att han trott att det varit där, är en benchock, vilket leder till att han rasar.

 

Sedan är det ju allmänt känt att morfin har ganska trevliggörande effekter. Morfinet har en dämpande effekt på det centrala nervsystemet, vilket bland annat leder till eufori och smärtlindring, vilket förklarar raggarens belåtna förhållningssätt till livet just då.

 

10)

 

Styrbjörn svarar som han gör, eftersom han dels inte vill rasera sin självbild inför raggaren, och eventuellt till viss del på grund av att hans minne av händelsen är selektiv, det vill säga att han tenderar att minnas det han vill. Det hänger även ihop med perception och kognition, då man bara  kan uppfatta en personlig bild av verkligheten.


Styrbjörn Stark del 2

Publicerade i okronologisk ordning så att de blir rätt på sidan sen :O


11)

 

Styrbjörn har fastnat på ett tuggummi på ett av Maslows trappsteg, och kommer inte vidare. Han har ett behov i livet som han måste uppfylla innan han kan gå vidare som hans klasskamrater har gjort. Eftersom Styrbjörn inte nått ända upp vet han nästintill ingenting om självförverkligande (vilket gör att han inte känner igen tjommarna).

 

12)

 

Rädslan uppkom som en naturlig reaktion på den traumatiska olyckan. Den förvärras för att han aldrig bearbetar känslorna utan reagerar med att undvika dem istället (inte åka moped).

 

13)

 

Utsätta honom för hans rädslor gradvis, så att han lär sig arbeta med dom och förstå vad de grundar sig i. Vartefter bör man öka graden av exponering tills man slutligen når ett ”normalt” beteende. Det är viktigt att Styrbjörnus har någon att diskutera sina känslor med.

 

14)

 

  1. Styrbjörn nämner hela tiden för sina ungar att trafik är dödsfarligt och agerar på ett osäkert sätt inför barnen när de vistas i trafiken. Då betingas det via modellinlärning så att barnen automatiskt blir rädda dom med.
  2. Styrbjörnus är en chillman och tar kontroll över sig själv när han vistas med barnen i trafiken, och skapar på så sätt en trygg miljö så att barnen känner att det inte finns någon överdriven fara.

15)

 

Korkheten har uppkommit av att hennes föräldrar/omgivning var vidskepliga av sig och deras beteende har smittat av sig på henne, och föräldrarna/omgivningen har uppmuntrat det. När hon sedan provar beteendet själv blir det förstärkt av att hon faktiskt inte fick otur när hon spottade över axeln. Hon gör det mer och mer och har ändå inte otur, det förstärks således hela tiden.

 

16)

 

Styrbjörn har hamnat i en sorts medelålderskris, och är fett besviken på att han är sämst i alla avseenden. Nör farsan dör och morsan är dryg blir det för mycket för Styrbjörnus och han får en DÖDSCHOCK och RASAR. Han försöker fixa sina problem enom att äta mer mat, men det fungerar inte så bra. Han dämpar ävne sina känslor med alkolol och konfronterar inte verkligheten och det går åt skogen.

 

17)

 

Att han drar in veckopengen är en negativ bestraffning i och med att den försvinner, och agan är en positiv bestraffning via addition av smärta. Styrbjörns handlingssätt är ett exempel på instrumentell inlärning. När ungen gör fel får han ett straff så att han inte gör om samma beteende igen.

 

18)

 

Som Alice Miller tycker jag att det här är rent förkastligt. Att slå barn är höjden av förkastlighet och det är förkastligt förkastningsbart. Barnen kommer bara lära sig hur de inte ska göra, inte lära sig hur man utvecklas och är en nyfikenhetsman och utvecklas till fullgoda demokratiska världsmedborgare. VET HUT!

 

19)

 

Enligt det psykodynamiska paradigmet skulle vi få säga att Styrbjörns avvikande karaktärsdrag berodde på en mängd förträngda negativa upplevelser som ligger och pyr i hans undermedvetna. Hans Det får inte utlopp för sina djuriska instinkter och aggressioner och hans överjag är dementerat av en svår barndom med föräldrar som var as och en far som slog honom. Därför blev han underlig pga inre kamp.

 

Behaviorismen skulle påstå att hans signifikanta egenheter var ett resultat av den bristfälliga inlärningen i uppväxten och de suboptimala betingningar som ägde rum under den period av hans liv som var avgörande i formgivandet av hans personlighet. Eftersom han aldrig upplevde något bra alls begränsades hans utvecklingsmöjligheter och han fastnade i någon form av träsk från vilket han aldrig lyckades fly hur mycket han än trampade; det var helt enkelt för vådligt.

 

Det socialdarwinistpsykologiska paradigmet säger att han dog pga dål och naturligt urval.

 

Humanismen säger att allt beror på miljö och inte arv och att det är föräldrarnas och omgivningens fel för att alla var dumma mot stackars Styrbjörn PUCKO.

 

20)

[o-pk]

Normalt betyder att man inte är helt jävla dementerad och avviker från ALLT på alla sätt och vis och i alla avseenden. Styrbjörn avviker från allt genom att vara udda utav helvete hela tiden, till exempel genom att spy i fritösen. Han är outvecklad som fan och sämst vilket också gör honom till en avvikare. STYRBJÖRN ÄR DEFINITIONEN AV ONORMALT.

[/o-pk]

 

[pk]

Man skulle även kunna hänvisa till samhällsmässiga normer och ideal om vad som utgör acceptabelt beteende, enligt det socialpsykologiska paradigmet. Om man avviker alltför aggressivt från dessa kommer ens omgivning att se en som onormal och reagera därefter, troligen till en början genom att försöka forma om avvikaren enligt de gemensamma normerna (till exempel genom så kallade ”pikar” inom citationstecken), eller i mer extrema fall (som Styrbjörns) ta avstånd från denne. Dessa normer varierar mellan olika samhällen och kulturer, och så enkelt var det med det.

[/pk]

 

 

 

 

Nå?

 

 

 

--<Óo<<

En svärdfisk

 

 

dåså


Dröm

Jag hade en mycket underlig dröm i natt.

Först vaknade jag av att jag drömde att det var en jättestor och äcklig spindel i min säng. Fast det var det inte. Det var inte den underliga drömmen.

Den mycket underliga drömmen började med att jag satt i någon form av kontor, mycket likt rummet jag bor i, med mitt fönster på höger sida. Mittemot mig satt en representant för vad jag tror var Sovjetunionen (det hela måste utspelat sig under kalla kriget), och ett antal av hans kollegor satt bredvid honom (jag förutsatte att jag hade egna kollegor bredvid mig även om jag aldrig såg dom). På fönsterbrädet låg en uppsättning med revolvar och slutligen en nödraketspistol, en sån där som skjuter iväg en sån där röd lysande sak. Av någon anledning visste jag att nödraketen den skjuter iväg skulle vara signalen för att starta ett kärnvapenkrig.

Som på någon given signal började alla skjuta på varandra, jag och sovjeten skjuter på varandra och går igenom alla våra revolvrar utan att någon av oss träffar, och slutligen avfyrar han sin nödraketspistol. Plötsligt är allting väldigt stilla och alla kollar på mig. Till tonerna av Frank Sinatra - I did it my way lyfter jag mycket långsamt och teatraliskt upp min nödraketspistol och avfyrar den, inomhus av någon anledning.

Yes there were times
I'm sure you knew
When I bit off
More than I could chew
But through it all
When it was doubt
I ate it up
And spat it out
[...]


Det var ett underligt musikval till vilket att förstöra världen.

Plötsligt befann jag mig vid Rörelsens förråd i Råcksta, av någon anledning inbillar jag mig att jag var mycket yngre nu. Plötsligt börjar varningssirener tjuta och alla är rädda. Sen ser jag flygplan på himlen som släpper stora bomber med fallskärmar. Min första instinkt är att kasta mig ner på gräsmattan och kura ihop mig, innan jag inser att jag kommer dö om jag gör så, och gömmer mig på golvet av förrådet istället. När bomberna exploderar skakar allt och det regnar damm överallt, men huset rasar inte. Efter ett tag reser jag mig och möts i dörren av min far som arbetar med att samla ihop saker för överlevande eller nåt. Jag går långsamt ut och det regnar radioaktivt damm från hela himlen. Slut


edit: jag drömde även att jag rakade bort mina ögonbryn också, tror jag

Dödsrulltrappor

Aftonbladet gör det igen.

Här försöker jag vara duktig och arbeta med min seriösa hemtenta och ska bara kolla nyheterna och så får jag se följande rubrik:

Olyckor i rulltrappor inträffar varje dag i Sverige - Så skyddar du dig

Det känns som att till och med aftonbladet börjar få slut på chockidéer när de framställer rulltrappor av alla saker som vi måste se till att skydda oss från. Olyckor i rulltrappor inträffar tydligen VARJE DAG i sverige, även om det är svårt att veta exakt statistik (här antyder de även att försäkringsbolagen aktivt försöker mörklägga dödsrulltrappornas växande lista med offer genom att placera dom i den "luddiga kategorin 'fallolyckor'"). Det vore intressant att veta hur många som skadas t ex i kök, på trottoarer, på tunnelbanan, och i branta skogsbackar som referens. För att inte tala om normala trappor som inte rullar.

Lyckligtvis tar AB sitt samhällsansvar och publicerar en oändligt lång punktlista (längre än jag brukar göra) om hur man skyddar sig från att bli offer för denna rullande dödskonspiration. Några favoriter, utöver det som man kan läsa på klistermärken och fått lära sig som barn:

  • Kontrollera vilken riktning trappstegen går och stig endast på när de går i rätt riktning.
  • Försök att inte använda en stillastående rulltrappa som trappa (rulltrappor har höga steghöjder samt vassa kanter
  • För rulltrappor, stå på mitten av trappsteget med ansiktet framåt
  • Om ni känner er osäker att stiga på eller åka rulltrappa, använd hiss istället.
  • Sitt aldrig i rulltrappan
Jag får en impuls att aktivt försöka göra alla fel på den där listan och se om jag dör. Fast man skämtar inte om rulltrappor, en av mina nära vänner blev allvarligt skadad i en rulltrappeolycka en gång ):

Här kan ni läsa hela artikeln, om ni vill leva:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5836092.ab

Hemtenta imorgon

jag får min hemtenta imorgon och jag är ganska otaggad och jag är jättetrött

argh

):



Nej, skojade bara, det går säkert okej.

Gästinlägg Rrrrrr

VEM VAR DET SOM FUCKING BAR?!

vi har nu sisalturken, en episk film starring K samt V.

"Den som filmar ska få stryk!"
"Neej"

K innehar rollen som allt, V filmar och utbrister med häftiga utrop såsom ovanstående "neej". Sackosäckar är ytterst svåra att sitta bra i, eller så är det bara jag som inte har tekniken inne än.
K är en drygman på ett omslag till en väldigt pk tidning och nu har vi dubletter så det är drygman x 2 vilket är en stor framgång.

Ego sum deus tuus
tu amatus populus
amo te


Bra musik finns också, en hel del. Även om det, för all del, är subjektivt.

Äppelvin är gott, smakar som flytande äppelpaj, *CHOMP OMNOMNOM*

Det roar mig att Rammstein har flippat ur totalt i deras nya video, som är som en mix av musikvideo och porr. Det ska iaf bli en upplevelse att se dem i Februari, även om biljetterna har ockerpriser. K och V ska åka på nån sorts spelhelg imorgon men jag tänker inte betala så mycket pengar så jag stannar hemma och gör ingenting istället. Great sucess.

//HSM


PS

nana nana nana nananaaaa  (förstör inte bra låtar V D: )

DS


best_film

Jag var och såg Inglourious Basterds igår med M, K, och Vie. :D

Det är ställt bortom tvivel att det var den mest awesome filmen det här decenniet, samtliga kategorier. Extremt tarantinsk, extremt välgjord, extremt cool jämt. Folk som klagar på Brad Pitts insats är korkade och har inte förstått att rollen är tänkt att spelas så. D: Hundra referenser till allt överallt hela tiden, vilket är något jag definitvt uppskattar. Alla skrattar som cpn också vilket var ett intressant tema. Om jag skulle försöka göra en spoilerfylld punktlista med allt som var awesome skulle den bli oändligt lång (och been there, done that, liksom).


Fyra ord: se den

Fåtöljer

De kan vara antingen stora eller små.

Snobbiga människor har gigantiska fåtöljer

Jag har en magisk hatt : O

Festen i lördags var riktigt najs, lagom kaotisk. :D

Massa saker hände men punktlistor är så förra månaden och jag minns inte allt. Folk kastade saker och hällde saker och det var najs etc.

Historien om hatten:

Folk for omkring lite överallt med mina hattar, dock inte min sommarhatt som jag hade på mig. Mot slutet av kvällen var båda försvunna någonstans i Lägenheten. No big deal.

Dagen efter hittade jag dom fortfarande inte. Nåja. Jag var säker på att de inte lämnat huset och förmodligen var i V's rum. Jag gräver helst inte runt i V's rum i onödan. Inget spår av dom iaf.

Tidigare idag var jag tvungen att gå in i V's rum för att få routern att leva (sorry V). Då ser jag min ena hatt ligga mosad på en stol, najs. Letar runt lite efter min höga hatt, utan ett spår. Nu börjar jag bli lite konfunderad men jag låter saken bero eftersom man inte sådär lätt råkar få med sig en hög hatt utan att märka det.

Sen står jag och steker pyttipanna till middag. Jag går in i Narnia för att göra något. Då ligger hatten fullt synlig mitt på golvet framför Narniadörren. Jag måste gått igenom där säkert 20 gånger efter festens slut. Hatten ligger så att man inte kan missa den. Den enda rimliga förklaringen är att en rumskompis smugit in och lagt den på mitt golv under de fem minuter jag var i köket. Dvs istället för att komma in i köket och ge mig hatten eller säga "jag lade din hatt på golvet" när de passerar köket. Det verkar orimligt.

Alltså har jag en magisk teleporteringshatt som gör mindgames med mig. Coolt. Ska bara lära den att göra någon form av trick som gynnar mig nu också bara.

Magical Pants

Magical Pants,
Magical Pants!
They become
SHORTER PANTS!
Magical Pants!


Magical Pants är ett koncept för ett tecknat barnprogram. Det handlar om tre stycken magiska byxor som alla tre har den magiska förmågan att kunna bli kortare när dom vill. Det tre byxorna är:

Den smarta kostymbyxan som är Magical Pants ledare
De starka men korkade snickarnbyxorna med ett gott hjärta
De trasiga jeansen som är en rebell och inte lyder några andra regler än sina egna (men har ett gott hjärta)

I varje avsnitt bekämpar de någon form av ond fiende som de i slutet alltid besegrar genom att använda sin magiska förmåga, dvs göra sig själva kortare, på något oväntat sätt. En viktig del av seriens gimmick är att varje avsnitts upplösning är konstruerat så att den mycket specifika förmågan att bli ett par kortare byxor löser problemet.


Om någon vill köpa konceptet är det bara att höra av sig.

Se upp för man med pipa mellan vagn och plattform när du stiger av

Idag hade jag demokratiseringsseminarium, det var najs.
Jag bor typ sjukt mycket närmare universitetet nu vilket imponerade och gladde mig på samma gång

Det var en jätteäcklig överkörd kaja på götgatan

Idag och jag och V byggt Narniaingången (bild kommer senare) och spelat in en skitbra film. (Vi asgarvade mestadels under inspelningen vilket var lite frustrerande.

Jag hade någon idé om nåt halvintressant att skriva men det sket sig tror jag. Återkommer.

På lördag siktar jag iaf på att ha någon form av inflyttningsfest, alla som jag inte ogillar är per definition välkomna :D Förhoppningsvis känner ni mig bra nog att kontakta mig om detaljer om jag inte har organisationsförmågan att höra av mig till alla (det har jag inte). :D detblirocksånajs


Edit: ahjuste rubriken är nåt gammalt internskämt från för länge sen som var roligt av någon anledning

McFlytt af Medis

Nu har jag flyttat igen :)

Mitt hem är nu beläget hemma hos V, ett hyfsat bra stenkast från Medborgarplatsen. Om ni har vägarna förbi söder kan ni ju gärna få titta förbi och säga hej (och ge mig en inflyttningspresent). :)

Trivs helt sjukt bra, även om jag har ett par små egenheter att vänja mig vid. Exempelvis att man klibbar fast vid allt man rör vid i köket och att ytterdörrarna är ofattbart omöjliga att öppna med en hand, vilket suger när man bär jobbiga saker. Städer låter även oväntat mycket, men det är rätt najs. Dessutom har jag en falsk kakelugn vilket kompenserar för allt. (:

Jag bor även i Narnia, som är separerat från Lägenheten genom en garderob man går igenom. Så snart vi haft sönder garderoben så att man kan gå genom den, dvs. Jag hoppas det blir ett bra mindfuck för någon som ska hänga in sin jacka och upptäcker att det bor folk bakom garderoben.

Imorn har jag ett seminarium där jag ska lära mig mer om hur Vi i västvärlden konstant stödjer sydostasiatiska diktaturer och förtrycker demokratiseringsförsök för att skydda vår rätt till billiga skor. Detblirnajs.

Hälsa på mig :D

Har du internet hemma?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5731656.ab

Obama ska kunna stänga heeela internet. :(

En miljard miljarder datorer över hela världen. Och han kan stänga ner ALL trafik mellan dom.

"Mamma mamma jag kan inte kolla min mail!"
"Nej min son, det är för att Obama stängt av internet."

Det är så absurt att jag inte vet vad jag ska säga om det.

Tack aftonbladet!

Jälp en obekväm situation

Vi hade värvning för Rörelsen idag. Jag bakade pinnbröd igen :D Det var inte obekvämt.

Vad som däremot var mycket obekvämt var när jag gick in i förrådet.

N var utklädd till en indian och hade ett svart underställ på sig, och ett typ-beige höftskynke som han försökte få på sig.

Han satt på soffan med höftskynket i knät.

När jag kom in satte han händerna över skrevet defensivt.

I mörket såg tyget ungefär hudfärgat ut.

Jag stod i dörröppningen och var jättechockad och äcklad i cirka 2-3 sekunder innan jag förstod att han inte satt med sina byxor neddragna och rörde vid sig själv på vår gemensamma soffa. Det var dock de obekvämaste 2-3 sekunderna på mycket mycket länge. D:

RSS 2.0