Haha jag är inte en reseblogg på riktigt

I helgen var jag på kryssning till Riga tillsammans med mina universitätskamrater Äckelkapitalistbjörn (min övervakare), HSPM, L och Ax. GUSP var självklart också med. Det var inte illa alls.

Båten var någon baltstatisk Potempkin som renoverats för säkert 30 år sedan. Hissen var en plywoodlåda och skylten på utsidan hade en underlig diskrepans jämfört med skylten inuti with regards to antalet personer/kg som kunde leva i den. Alla hyttarna hade lite varierande utrustning. Vår hade en hel pall, Ax' hade ett omatchande ryggstöd till sängen och lite mer kakel kvar i badrummet, t ex.

Annars var resan trevlig med mycket känsla av tredjeklass med folk som satt i korridorerna eller spelade gitarr i hippieklungor i receptionen. (house of the risning sun? :D?) Trevligt folk och bra stämning etc etc. Det fanns även en bra bastu att dricka öl i. (att göra en björn: att tro att man byter om i smyg fast man är full synlig via en spegel)

Riga i sig var en trevlig stad också, delarna vi besökte var mycket lika stockholm fast delvis mer förfallet och övervakningskameror överallt. Något slående med staden var hur folktomma stora delar var trots att det var mitt på dagen på en lördag, och framför allt hur otroligt tyst det var även i stora folksamlingar på marknader och så.

Helhetsbetyg: 10 kastanjer av 12 valrossar.


jag fick alla rätt på duggan också :D

Flashback (timewarp?)

Det här hände mig den 22:a maj 2007:

(ja jag är för lat för att skriva nya saker så jag kopierar saker från ställen till andra ställen istället no pun intended)

På väg hem från mitt arbete med Det Hemliga Projektet (ett av dom) stötte jag på min goda vän, en igelkott. Jag gillar igelkottar, troligen sedan den dag i min unga barndom då jag träffade en på mitt dåvarande landställe. Den drack mjölk och gjorde allt sånt där igelkottar i barndomsminnen förväntas göra. (även om igelkottar tydligen mår dåligt av mjölk, eller om jag kanske tänker på något helt annat nu)

Nåja, dagens igelkott satt där vid kanten av parkvägen och mindade sin own business och satt jättestilla, och jag stannade upp och kollade på den. När jag tog ett steg till täcktes den av min dödsskugga och formerade sig i den traditionsenliga igelkottbollformationen, med ett imponerande frasande ljud jag aldrigt lagt märke till tidigare. Jag stannade upp och betraktade den, och dess andande eller något hördes ovanligt tydligt tyckte jag, men det gjorde mig inte så missnöjd. Den stack långsamt ut sitt huvud på ett ganska sött vis och kollade på min fot, och jag tog något steg till vilket fick den att förnöjt skumpa iväg över gräsmattan. Det legendariska nattliga mötet var avslutat.

Igelkottar är ett av mina favoritdjur eftersom de är så utstuderat underliga och lustigt konstruerade. Dessutom gillar jag deras namn, och jag fylls liksom av en behaglig känsla varje gång jag träffar dom. Ja jösses.

Viktiga saker att tänka på inom Nat Ek.

Jag har börjat plugga nationalekonomi nu. Det är roligare än det låter. Det är även min ursäkt för att inte ha skrivit på min blogg. (nationalekonomer har inte lika mycket tid över som de verklighetsfrånvända statsvetarna)

Vår föreläsare (min och Björns och LS' och FBs och ABs och Lu's) är mycket bra och pedagogisk och förklarar saker (samtidigt som hon ritar 100 diagram) väldigt ingående. Så ingående att jag antecknat vissa viktiga lärdomar som kan vara bra att komma ihåg så att man vet saker.

Här är ett urval:

"Rörliga kostnader innebär alltså inte att de håller på och flyttar runt"

(angående effektiviteten beroende på hur många som jobbar på en fabrik) "Och om man lägger till ännu fler kan de ju till exempel arbeta på natten. Det går nog bra. Fast det kanske blir svårt att se ordentligt. Eller nåt."

(angående att rita tangenter i diagram) "Jag skulle ju kunna dra hur många streck som helst men det vore dumt eftersom det skulle bli proppfullt."

(när man adderar saker) "Ni kan räkna antingen 14 + 5 eller 5 + 14. Det blir samma sak."

(ang. law of diminishing returns) "Det är en så allmänt etablerad tanke att man kallar det för en lag. Även fast det inte är en lag. I rättslig mening. Eller en fysisk lag."

(för att motivera en indifferenskurva) "Av någon anledning är det på det viset"

"Det är bra att läroboksförfattarna ritar diagrammen rätt i alla fall :)"

"Hundraettonde paret skidor"


(ang något sätt att beräkna något) "Det funkar om du tycker att det funkar"

"Om man ska bli en elproducent måste man äga någon form av anläggning som kan producera elektricitet. (typ kärnkraftverk)"

"Amerikanerna pratar om paj istället för kaka, men det är samma metafor"

"Världsmarknadspriset ändras stup i kvarten för många länder."



Snart vet jag allt.


Om ni är snälla och jag kommer ihåg ska jag berätta historien om hur jag och Björn hamnade i Grupp G - Gruppen för utvecklingsstörda nationalekonomer. ^____^
 

RSS 2.0