Styrbjörn Stark del 2

Publicerade i okronologisk ordning så att de blir rätt på sidan sen :O


11)

 

Styrbjörn har fastnat på ett tuggummi på ett av Maslows trappsteg, och kommer inte vidare. Han har ett behov i livet som han måste uppfylla innan han kan gå vidare som hans klasskamrater har gjort. Eftersom Styrbjörn inte nått ända upp vet han nästintill ingenting om självförverkligande (vilket gör att han inte känner igen tjommarna).

 

12)

 

Rädslan uppkom som en naturlig reaktion på den traumatiska olyckan. Den förvärras för att han aldrig bearbetar känslorna utan reagerar med att undvika dem istället (inte åka moped).

 

13)

 

Utsätta honom för hans rädslor gradvis, så att han lär sig arbeta med dom och förstå vad de grundar sig i. Vartefter bör man öka graden av exponering tills man slutligen når ett ”normalt” beteende. Det är viktigt att Styrbjörnus har någon att diskutera sina känslor med.

 

14)

 

  1. Styrbjörn nämner hela tiden för sina ungar att trafik är dödsfarligt och agerar på ett osäkert sätt inför barnen när de vistas i trafiken. Då betingas det via modellinlärning så att barnen automatiskt blir rädda dom med.
  2. Styrbjörnus är en chillman och tar kontroll över sig själv när han vistas med barnen i trafiken, och skapar på så sätt en trygg miljö så att barnen känner att det inte finns någon överdriven fara.

15)

 

Korkheten har uppkommit av att hennes föräldrar/omgivning var vidskepliga av sig och deras beteende har smittat av sig på henne, och föräldrarna/omgivningen har uppmuntrat det. När hon sedan provar beteendet själv blir det förstärkt av att hon faktiskt inte fick otur när hon spottade över axeln. Hon gör det mer och mer och har ändå inte otur, det förstärks således hela tiden.

 

16)

 

Styrbjörn har hamnat i en sorts medelålderskris, och är fett besviken på att han är sämst i alla avseenden. Nör farsan dör och morsan är dryg blir det för mycket för Styrbjörnus och han får en DÖDSCHOCK och RASAR. Han försöker fixa sina problem enom att äta mer mat, men det fungerar inte så bra. Han dämpar ävne sina känslor med alkolol och konfronterar inte verkligheten och det går åt skogen.

 

17)

 

Att han drar in veckopengen är en negativ bestraffning i och med att den försvinner, och agan är en positiv bestraffning via addition av smärta. Styrbjörns handlingssätt är ett exempel på instrumentell inlärning. När ungen gör fel får han ett straff så att han inte gör om samma beteende igen.

 

18)

 

Som Alice Miller tycker jag att det här är rent förkastligt. Att slå barn är höjden av förkastlighet och det är förkastligt förkastningsbart. Barnen kommer bara lära sig hur de inte ska göra, inte lära sig hur man utvecklas och är en nyfikenhetsman och utvecklas till fullgoda demokratiska världsmedborgare. VET HUT!

 

19)

 

Enligt det psykodynamiska paradigmet skulle vi få säga att Styrbjörns avvikande karaktärsdrag berodde på en mängd förträngda negativa upplevelser som ligger och pyr i hans undermedvetna. Hans Det får inte utlopp för sina djuriska instinkter och aggressioner och hans överjag är dementerat av en svår barndom med föräldrar som var as och en far som slog honom. Därför blev han underlig pga inre kamp.

 

Behaviorismen skulle påstå att hans signifikanta egenheter var ett resultat av den bristfälliga inlärningen i uppväxten och de suboptimala betingningar som ägde rum under den period av hans liv som var avgörande i formgivandet av hans personlighet. Eftersom han aldrig upplevde något bra alls begränsades hans utvecklingsmöjligheter och han fastnade i någon form av träsk från vilket han aldrig lyckades fly hur mycket han än trampade; det var helt enkelt för vådligt.

 

Det socialdarwinistpsykologiska paradigmet säger att han dog pga dål och naturligt urval.

 

Humanismen säger att allt beror på miljö och inte arv och att det är föräldrarnas och omgivningens fel för att alla var dumma mot stackars Styrbjörn PUCKO.

 

20)

[o-pk]

Normalt betyder att man inte är helt jävla dementerad och avviker från ALLT på alla sätt och vis och i alla avseenden. Styrbjörn avviker från allt genom att vara udda utav helvete hela tiden, till exempel genom att spy i fritösen. Han är outvecklad som fan och sämst vilket också gör honom till en avvikare. STYRBJÖRN ÄR DEFINITIONEN AV ONORMALT.

[/o-pk]

 

[pk]

Man skulle även kunna hänvisa till samhällsmässiga normer och ideal om vad som utgör acceptabelt beteende, enligt det socialpsykologiska paradigmet. Om man avviker alltför aggressivt från dessa kommer ens omgivning att se en som onormal och reagera därefter, troligen till en början genom att försöka forma om avvikaren enligt de gemensamma normerna (till exempel genom så kallade ”pikar” inom citationstecken), eller i mer extrema fall (som Styrbjörns) ta avstånd från denne. Dessa normer varierar mellan olika samhällen och kulturer, och så enkelt var det med det.

[/pk]

 

 

 

 

Nå?

 

 

 

--<Óo<<

En svärdfisk

 

 

dåså


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0