Styrbjörn Stark del 1

Här är ett psykologicase jag och min kamrat E (Edward Slim) lämnade in när vi gick i trean på gymnasiet. Vid det laget var vi jättetrötta på all form av skolarbete och utbildning och vägrade ta något seriöst, och detta blev resultatet. Det gör mig ganska glad varje gång jag läser det. Det kan vara lite klurigt att tyda eftersom frågorna inte står med, men det borde vara ganska uppenbart av sammanhanget. Varning utfärdas även för internskämt.

Detta är dessutom exakt det skick vi lämnade in uppgiften i, mot bättre vetande. Vill minnas att vi fick VG :)




Problembaserat psykodemuscase, Styrbjörn Stark

 

1)

 

Med tanke på att de två olika personerna uppfattar verkligheten på varsitt sätt, kommer de att reagera olika på lika sinnesintryck. Eftersom Aurora är en korkad trafiktant som skriver inständare i lokaltidningen och hetsar, kommer hon att reagera starkare på något som hon uppfattar vara en fruktansvärd trafikfara.

 

Eftersom Styrbjörn åkt vägen nästintill ett oändligt antal gånger kommer han inte förvänta sig någon trafikafara, och är således avslappnad och borta i andra tankar. Olyckan uppfattar han som ren otur snarare än en fruktansvärd trafikfara.

 

Perception, som studeras i det här fallet, bygger på förväntningar och tidigare upplevelser.

 

2)

 

Eftersom raggardemus har en begränsad perception, till följd av sitt antennjävelsutstuckna öga, så kan han inte göra en korrekt bedömning av avståndet till knappen. Avståndsbedömning är en viktig del av perceptionen.

 

Att raggaren tror att hans ben fortfarande är kvar, kan dels bero på fantomsmärtor, men också på en försvarsmekanism hos raggaren. Det är helt enkelt mycket tryggare att förneka att benet är borta, än att inse att det faktiskt är borta.

 

3)

 

Drömmens innehåll är sannolikt minnen från Styrbjörns barndom som bubblar upp till ytan som effekt av mötet med den märklige raggartypen, som påminner om hans far, och även som en effekt av den traumatiska olyckan. DET ÄR ALLTID OIDIPUS.

 

4)

 

Till att börja med kunde ha underlättat situationen för Styrbjörn med att inte vara ena rediga as. Mer specifikt kunde han ha fått mer uppmärksamhet, och gehör för sina svårigheter och känslor i sin uppväxtmiljö.

 

Det är även fördelaktigt om Styrbjörn inte används som ett redskap i skilsmässokampen, då det gör att hans bilder av föräldrarna blir förvridna, och kan även orsaka skuldkänslor i barnet, som upplever att skilsmässan är dennes fel.

 

5)

 

Styrbjörns undanträngande av hans minnen, gör att de lagras på en stor ”dåliga-minnes”-hög i hans undermedvetna, som han senare i livet möjligtvis kommer att behöva konfrontera, då inga minnen försvinner på grund av att minnena är energier i hjärnan som inte kan försvinna, utan bara omvandlas. Detta undanträngande är en ren försvarsmekanism, som används för att Styrbjörn inte ska bli alltför negativt påverkad av händelserna.

 

6)

 

Frustration är en reaktion på att man misslyckas med att lösa ett problem, som i ett äktenskap kan vara en fråga om pengar eller barnuppfostran.

 

Till exempel:

-         Vår son är en veritabel katastrof i skolan

-         Eh, ok.

-         Allt är ditt fel

-         Nej, det är ditt fel

-         ÅÅÅÅ allt är ITG's fel

-         Nej, det är vårt fel och vi kan aldrig lösa det så därför blir vi frustrerade HEJDÅ

-         HEJDÅ

 

7)

 

Fadern projicerar och skyller allting på Styrbjörn, medan modern förnekar allting. Försvarsmekanismen är en reaktion på frustration, och det innebär till exempel, i moderns fall, att man förnekar allting istället för att konfrontera problemet. Således accelererar frustrationen på grund av att båda är korkade och inte kan lösa den på grund av sina försvarsmekanismer.

 

8)

 

Försvarsmekanismer är vad man inom psykologin kallar ”mindre anpassade reaktioner” på ett hinder, medan en anpassad reaktion vore att ta itu med problemet istället för att undvika det, vilket bara förvärrar situationen i det långa loppet.

 

Kommunikation är en nyckel till framgång i de flesta relationer, och skulle således vara ett lämpligt handlingssätt för detta par.

 

9)

 

Det deprimerade tillståndet är en naturlig reaktion på att hans livssituation drastiskt har förändrats till det raggaren anser vara det sämre, och är dessutom en reaktion på ett fysiskt&psykiskt trauma. Att han dessutom inser att hans ben är borta, efter att han trott att det varit där, är en benchock, vilket leder till att han rasar.

 

Sedan är det ju allmänt känt att morfin har ganska trevliggörande effekter. Morfinet har en dämpande effekt på det centrala nervsystemet, vilket bland annat leder till eufori och smärtlindring, vilket förklarar raggarens belåtna förhållningssätt till livet just då.

 

10)

 

Styrbjörn svarar som han gör, eftersom han dels inte vill rasera sin självbild inför raggaren, och eventuellt till viss del på grund av att hans minne av händelsen är selektiv, det vill säga att han tenderar att minnas det han vill. Det hänger även ihop med perception och kognition, då man bara  kan uppfatta en personlig bild av verkligheten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0